Gør en forskel for miljøet

Fra værdifuld til skrot

Elektronikproduktion er en af de mest ressourcekrævende industrier i verden. Fremstillingen af nye enheder udleder store mængder CO₂, forbruger sjældne råmaterialer og bidrager til ophobningen af elektronikaffald, der er den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden.

Mere konkret genereres der hvert år mere end 50 millioner ton elektronikaffald på globalt plan. Det svarer til at smide 1000 laptops ud hvert sekund (The World Counts). Desværre anslås det at kun mellem 10-15% af al elektronikaffald bliver genanvendt. Det betyder at 85-90% af alt produceret elektronik vil ende som skrot på lossepladsen.

Elektronik som kunne have været til gavn for andre og som indeholder værdifulde og sjældne naturressourcer, der går til spilde. Fortsætter vi i samme stil, estimeres det at allerede om 6 år, i år 2030, vil det årlige antal af elektronikaffald være helt oppe på 74 million ton (FN).

statistik for elektronikaffald på globalt plan

Dit valg (og dit forbrug) betyder noget

Heldigvis kan du være med til at gøre noget, der har betydning for miljøet. Ved at købe nyistandsat elektronik frem for fabriksnyt, er du ikke kun med til at mindske elektronikaffald, men du bidrager også til at sætte naturressourcer i cirkulation og reducerer dit eget CO2-aftryk.

En dansker udleder nemlig i gennemsnit dobbelt så meget CO2, sammenlignet med den gennemsnitlige verdensborger (Concito). Dette er en klar indikation på, at vi som folkefærd har en opgave foran os, når det kommer til at forbruge mindre. Måske du allerede gør, det du kan for at reducere dit forbrug, men hvis ikke du har prøvet at købe brugt frem for nyt, så kunne det måske være værd at overveje?

Hele 80% af en helt ny smartphones CO2-udledning stammer nemlig fra dens produktion. Dette svarer til ca. 60 kg. CO2. Vælger du nyistandsat frem for fabriksnyt er du altså sikret en betydelig besparelse på forbrugskontoen.

forskel på CO2 udledning af nye og brugte iphones
*I samarbejde med Energy Solutions (en del af NRGI) har GreenMind i 2024 udarbejdet en livscyklusberegning over en periode på 3 år, der indikerer en gennemsnitlig udledning på 6,5 kg CO2e af en brugt/nyistandsat iPhone 13 128GB. Tallet er gældende såfremt telefonen leveres tilbage. En helt fabriksny iPhone 13 128GB fra Apple har, ifølge Apples egne livscyklusberegninger over en periode på 3 år, i gennemsnit udledt 64 kg CO2e.

Heldigvis er det de seneste år blevet mere almindeligt for danskerne at købe brugt elektronik frem for nyt. Dette skyldes især økonomiske overvejelser, men også en stigende bevidsthed om bæredygtighed og miljøhensyn.

En YouGov-undersøgelse fra 2022 viser, at hver fjerde dansker tidligere har købt renoveret eller genbrugt elektronik, og yderligere 37% kunne overveje at gøre det i fremtiden. reparation af smartphone Dog har en tilsvarende andel af danskere aldrig købt eller overvejet at købe renoverede/genbrugte elektronikprodukter. Det er især danskere over 55 år, som svarer dette (45 procent).

Tilbageholdenheden kan skyldes bekymringer om holdbarhed, manglende kendskab til garantier og en præference for nye produkter. Derfor er det vigtigt for os i GreenMind at være transparente og oplysende omkring fordelene ved at handle brugt elektronik hos os. Det skal nemlig føles trygt og kunne betale sig at gøre noget godt for miljøet.

Naturens begrænsede ressourcer

Det kræver mange ressourcer at producere nyt elektronik. Der skal både arbejdskraft og værdifulde naturressourcer til - og så går det på bekostning af mennesker og det omkringliggende miljø.
På kun 5 år, fra 2019-2023, blev der produceret hele 1,4 milliard telefoner i Kina (Statista). Ganger du det op med de andre produktionslande, og andre enheder som f.eks. computere, og kommer vi op i svimlende beløb.

I elektronikprodukter er der registreret op til 69 forskellige grundstoffer, herunder ædelmetaller (guld, sølv m.fl.) og kritiske råmaterialer (kobolt, palladium m.fl.), som kan blive svære at anskaffe i fremtiden. De findes nemlig kun i begrænsede mængder her på jorden (Visual Capitalist). Derfor er det helt essentielt, at vi genbruger vores kostbare naturressourcer og sætter dem i cirkulation. Her sparer vi ikke kun selve metallet eller råmaterialet - vi sparer også selve udvindingsprocessen.

reparation af computer

Giv dit elektronik nyt liv

Elektronik har ikke godt af at ligge og samle støv. Så har du en gammel computer, en eller flere smartphones, tablets, smart watches, høretelefoner eller andet liggende, kan du tage det med til en af vores butikker. Find din nærmeste butik. Her giver vi en gratis vurdering af dit produkt. Og det der ikke kan bruges? Det kan vi hjælpe dig med at bortskaffe på ansvarlig vis.

Du vælger helt selv at takke ja eller nej til vores vurdering. Men selv de små beløb kan være til gavn i din hverdag. Det væsentlige er, at få sat brugt elektronik i produktion, så ressourcerne ikke går til spilde og elektronikken får nyt liv 🌱

Efter du har solgt din enhed til os, gennemgår den først en reparation, hvis nødvendigt, og herefter en lang række kvalitets- og funktionalitetstests sammen med en grundig datasletning. Når enheden er klar, vil den blive solgt på vores webshop eller i en af vores butikker.

Tænk reparation, før du tænker nyt

Går din smartphone i stykker, kan det betale sig at få den repareret i stedet for at investere i en ny enhed. Vi er en erfaren aktør på området, der siden 2009 har udført over 800.000 reparationer. Det gør os til Danmarks førende reparatør af elektronik.

Dagligt udfører vi batteriskift, skærmskift, reparation af TrueDepth, rens af højtalere, tastaturskift og meget mere. Derudover kan du vælge de bedste reservedele efter dit budget.

Læs mere om vores reparationer.

Tænk grønt, før du tænker nyt

Ønsker du at gøre en forskel for miljøet - og samtidig spare penge - er du kommet til det rette sted.
Både i vores fysiske butikker og online finder du et stort udvalg af nyistandsatte smartphones, tablets, computere, tilbehør og meget mere, fra en lang række af kendte mærker. Udforsk produkter til en ekstra skarp pris her.