Gør en forskel for miljøet

Vi danskere er vilde med elektronik! Så vilde med det, at over 93% af befolkningen enten har en smartphone, tablet eller computer i hjemmet (Danmarks Statistik). Langt de fleste af os, har nok en af hver, og måske et par gamle liggende i skuffen, resten er nok røget i elektronik skraldespanden efterhånden, som vi har fået nye.

Det er trashy at smide ud

Hvert år genereres der mere end 50 millioner ton elektronikaffald på globalt plan. Det svarer til at smide 1000 laptops ud hvert sekund (The World Counts). Desværre anslås det at kun mellem 10-15% af al elektronikaffald bliver genanvendt. Det betyder at 85-90% af alt produceret elektronik vil ende som skrot på lossepladsen.

Fortsætter vi i samme stil, estimeres det at allerede om 6 år, i år 2030, vil det årlige antal af elektronikaffald være helt oppe på 74 million ton (FN). Heldigvis kan du være med til at gøre en forskel, og mindske den enorme mængde. Selv små skridt tæller. Ved at købe fornyet elektronik i stedet for fabriksnyt, er du med til at give den nyt liv, i stedet for at den ender dets liv på lossepladsen.

Ligger du inde med en gammel smartphone, computer eller andet? Læs hvordan du sælger til os her, og se hvad du kan få for det her.


Det grønne valg

Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmark har en høj CO2 udledning. En dansker udleder i gennemsnit dobbelt så meget CO2, sammenlignet med den gennemsnitlige verdensborger (Concito). Når du vælger at købe en brugt smartphone, reducerer du ikke kun dit eget CO2-aftryk, men du medvirker også til at mindske den miljømæssige belastning betydeligt.

Hele 80% af en helt ny smartphones CO2-udledning stammer fra produktionen af den. Dette svarer til ca. 60 kg. CO2. (Data og beregninger fra Aecorn, metode verificeret af Grant Thornton). Så selv med små skridt, kan du bidrage til en grønnere fremtid.

På jagt efter en grønnere smartphone? Se vores udvalg her.


Naturens begrænsede ressourcer

Det kræver en masse ressourcer at producere nyt elektronik. Der skal både arbejdskraft og værdifulde naturressourcer til. Da der hele tiden udvikles nye varianter af f.eks. smartphones, kræver det en kontinuerlig produktion af disse, for at imødekomme efterspørgslen - og der produceres meget! På kun 5 år, fra 2019-2023, blev der produceret hele 1,4 milliard telefoner i Kina (Statista). Gang det op med de andre produktionslande, og andre enheder som f.eks. Computere, og vi kommer op i svimlende beløb.

I elektronikprodukter er der registreret op til 69 forskellige grundstoffer, herunder ædelmetaller (guld, sølv m.fl.) og kritiske råmaterialer (kobolt, palladium m.fl.), som kan blive svære at anskaffe i fremtiden, da de kun findes i begrænsede mængder på denne klode (Compound Interest).

Giv dit elektronik nyt liv

Hvis du har gamle computere, smartphones, tablets, smart watches, høretelefoner eller andet liggende, kan du komme ned i en af vores butikker og høre, hvad du kan få for dem. Så er du med til at give dem nyt liv.

Går din f.eks. smartphone i stykker, kan det betale sig at få den repareret i stedet for at investere i en ny enhed. GreenMind udfører reparationer på smartphones, tablets, og computere. Læs mere her.

Ønsker du at gøre en forskel for miljøet - og samtidig spare penge - kan du med fordel købe fornyet. Både i vores fysiske butikker og online finder du et stort udvalg af smartphones, tablets, computere, tilbehør og meget mere fra masser af kendte mærker. Udforsk produkter til en ekstra skarp pris her.

Tak for dit bidrag til en grønnere verden!